Bufar m’ajuda a parlar millor

 • psicologia infantil
  psicologia sant feliu de llobregat
  Dietética y Nutrición
 • Reforç escolar
  Cursos de formació
  Dietètica i nutrició
11 maig, 2016

La rehabilitació de la funcionalitat del buf és un objectiu molt present en els tractaments de logopèdia que estan directament relacionats amb l’articulació, la veu o la respiració.
En nombroses ocasions, els logopedes realitzen diferents activitats de buf mitjançant jocs amb globus, canyes, bombolles de sabó, molins de vent, xiulets, etc. Aquestes poden ser molt divertides i gratificants per als nens, però desperta molta curiositat en els pares

La pregunta clau que sempre es fan és: què es pretén treballar durant aquestes sessions?

Per això, avui volem explicar-vos quins poden ser els beneficis d’aquestes activitats i la vinculació que tenen amb els tractaments de logopèdia:

 • D’una banda, són de gran utilitat per millorar la tonicidad d’alguns òrgans orals i facials, especialment, afavoreixen als llavis i els buccinadores o galtes. En millorar la seva musculatura orofacial es facilita que els moviments siguin més precisos i, per això, col·lateralment s’estarà millorat, a la vegada, l’articulació i la posició dels llavis en situacions de repòs o silenci, fent que romanguin tancats durant més temps.
 • També, ens ajuda a millorar la funcionalitat del bufo, fent que resulti més fàcil controlar la potència i l’adreça de l’aire que produïm per la boca. Això ens serà de gran utilitat per treballar l’articulació d’alguns sons com la S, la F o la Z.

 

 • A més, es veurà incrementada la capacitat pulmonar i diafragmàtica i al seu torn això farà que millori la respiració. Paral·lelament, podem introduir alguns conceptes com que la inspiració sigui nasal i l’expiració oral per fomentar així la respiració nasal.

 

Algunes activitats que poden ser-nos útils per treballar el buf a casa o durant les sessions són:

 

 1. Inflar globus de diferents mides, després podem utilitzar-los per decorar algun espai per a una festa, podem pintar-los amb pintures, fent-los cares, etc. Els primers globus sempre són complicats d’inflar, ja que requereixen de molta força, l’adult pot inflar-ho una mica per donar de si la goma.

 

 1. Fer bombolles de sabó tant amb les joguines tradicionals com amb canyetes. Existeixen diverses maneres de treballar amb elles, podem bufar forta i ràpid perquè surtin moltes bombolles o podem bufar suau i constant per aconseguir una gran.

 

 1. Si ens agrada dibuixar i pintar, podem posar-li imaginació i inventar-nos circuits i recorreguts diferents per portar pel caminets figures de paper o pilotes, que hauran de moure’s mitjançant el buf directe o amb la canya. En les primeres etapes, utilitzar la canya sempre resulta de gran ajuda perquè facilita la canalització de l’aire i és més fàcil controlar la direccionalitat.

 

 1. Seguint l’activitat anterior, també es poden dibuixar camps de futbol, canastres o altres llocs on puguem encistellar les nostres pilotes de suro, paper o qualsevol material de poc pes.

 

 

A partir de la imaginació i els gustos individuals dels més petits, podem inventar milers d’idees per treballar el buf de forma divertida, fent que s’enforteixi la musculatura orofacial i es millori l’articulació i la respiració.

 

Núria Sánchez

Logopeda

Col. 08/3616

 

Post a Comment

 • Centre de psicologia format per un equip de professionals especialitzats
  Psicologia clínica infanto-juvenil i de la  psicologia esportiva entre d’altres
  Instal·lacions son totalment noves i amb acabats d’alt nivell

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies