La importància d’aprendre a comunicar-se mitjançant el llenguatge oral

 • psicologia infantil
  psicologia sant feliu de llobregat
  Dietética y Nutrición
 • Reforç escolar
  Cursos de formació
  Dietètica i nutrició
18 diciembre, 2013
- in Blog, Blog

El llenguatge oral, eina fonamental…A partir del 2 anys…

Idees de dimensió Nuvària per refermar  el desenvolupament del llenguatge des de casa o des de l’aula

A)Fomentar el desig de comunicar-se: Els nens petits han de descobrir que el llenguatge és una forma de comunicació, per tan, cal donar-los una raó per expressar-se verbalment. Perquè s’esforcin, hem de deixar d’entendre els ‘signes’ que solen utilitzar i demanar-los que facin servir paraules.

Per tal de que els infants donin valor a la comunicació verbal, els adults els han de transmetre aquesta importància. Per això, és important destinar cada dia una quants moments a conversar sobre temes variats. Hem de pensar que els nens i les nenes d’aquesta edat poden parlar del que fan o del que veuen, però, en general, encara els costa molt evocar situacions passades.

Aquestes converses han de ser breus perquè la seva capacitat d’atenció és encara limitada.

Sempre donarem als infants l’oportunitat de participar en aquests intercanvis verbals. N’hi haurà alguns que ho faran espontàniament, però hem d’estar pendents d’aquells als quals els costa més per oferir-los el temps necessari perquè ho facin, i que no sempre participin els més ràpids.

B)Establir la rutina d’explicar-los verbalment què faran: Un joc, una fitxa… Sempre que puguem, és interessant ensenyar-los un dibuix o una imatge que hi estiguin relacionats, ja que d’aquesta manera facilitem que mantinguin l’atenció durant mésestona i que augmenti la comprensió del missatge. Un cop acabada l’activitat, podem dedicar un temps breu a recordar verbalment quins passos s’han seguit per realitzar-la

C)Donar-los temps: És important dona temps als infants per expressar els seus desitjos i les seves necessitats.Una regla d’or per afavorir el desenvolupament del llenguatge és no anticipar-nos i aprendre a esperar que el nen o la nena ensdemani el que vol.

D)Mirar-los a la cara: També és important que descobreixin que el llenguatge va dirigit als altres. Per això, els mirarem a la cara quan els diguem alguna cosa i els demanarem que també ens mirin a la cara quan ens parlin.

És important establir un espai per la conversa i els contes, com ara una catifa. Així, els infants comencen a associar el lloc amb l’activitat i es preparen per realitzar-la sabent que cal estar atent, assegut i escoltar.

E)Promoure la utilització de paraules: Encara que l’infant no pronunciï bé. Sempre li donarem el model corregit, però sense dir-li que ha dit malament una cosa. Per exemple, si el nen/a  diu ‘piota’, nosaltres podem contestar ‘ah! Pilota!’

Nosaltres som un model per a l’infant, per la qual cosa és molt important parlar-hi amb claredat, lentament i sense fer servir diminutius ni infantilitzar el llenguatge.

També és fonamental respondre sempre a les seves preguntes i dir-li el nom real de les coses, encara que ens sembli una paraula difícil.

F)Explicar contes i històries: Els contes esdevindran un instrument pedagògic bàsic que ens permetrà afavorir el desenvolupament del llenguatge, entre altres habilitats cognitives. Per això, el moment del conte ha de ser especial, l’adult ha d’aconseguir que els infants tinguin ganes d’escoltar-lo i es preparin per fer-ho. En aquest sentit, si els nens/es acaben de fer una activitat molt moguda, és important reservar uns quants minuts avanç de començar perquè es relaxin.

1

A l’hora d’explicar contes…

-Hem de tenir en compte que els seguiran millor si els anem ensenyant alguna imatge, o l’escenifiquem amb ninots o titelles.

-És important que el registre de veu sigui variat, per evitar la monotonia: alts i baixos, diferents tons de paraules…

-Podem demanar la participació dels nens/es. Per exemple que facin onomatopeies dels animals que apareixen a la historia o que diguin  algunes frases que es repeteixen unes quantes vegades al llarg del conte. També els i podem preguntar que creuen que passarà. Hi ha nens que no tindran capacitat per respondre això però n’hi ha d’altre que si. D’aquesta manera, els animem a imaginar.

Enviar comentario

 • Centro de psicología formado por un equipo de profesionales especializados
  Psicología clínica infanto-juvenil y de la psicología del deporte entre otros
  Instalaciones son totalmente nuevas y con acabados de alto nivel

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies